Mit lépnék én ha most Miniszterelnök lennék? - Vekker úr elemzése

 

Mit lépnék én ha most Miniszterelnök lennék?

(Vekker úr összefoglaló elemzése ~47 nappal a választások előtt)

Szerző: Vekker úr 2024.04.23 Facebook: ITT



〽️ A tegnapi Závecz jelentés, de már az előző felmérés is azt mutatta a felszínen, hogy Magyar Petike megjelenése a baloldalnak fáj (jobban). Aztán ha a dolog mélyére ásunk, akkor láthatunk érdekes, elgondolkodtató összefüggéseket is.

👀 Ki kell mondani őszintén, és ezt nem takarja el a párthűség sem, hogy a Fidesz tábora is apadt. Persze nem közvetlenül. Egyre több olyan választópolgár van, aki most, a kevésbé nagy téttel bíró voksoláson tesz/tehet protest szavazatot. Ne legyen igazam, de azt látom, hogy mind az EP mind a Helyi választáson kaphat egy pici pofont a Kormánypárt, jelzést, hogy valami nem gömbölyű. Valljuk be, ez várható volt.

👀 A Fidesz tábora, egyre inkább vidéken is, morzsolódik, fragmentáltabb lesz. A korábban egyértelmű monolit egység a semlegesek, nem szavazó, nem válaszolók irányába bomlik. Nem. Ez NEM azt jelenti, hogy emberekből egyszeriben ellenzéki lesz. Sokan elmentek az érdektelenség irányába. Eszük ágában sincs a dollárbalosokra szavazni, kirázza őket a hideg Magyar Péter kérész életű mozgalmától, de közben kezd tele lenni a puttonyuk a Fidesz hibáival, kommunikációs bakijaival, az uram/bátyám ügyekkel.

👀 Azt gondolom, hogy most is az lesz, ami ilyenkor a nagykönyvben meg van írva. Alacsony részvétel, sok proteszt, vicc szavazat, MKKP előretörés, vagy érdektelenség. Egyedül a külpolitikai, EP voksolásban látok biztos pontot a Fidesz számára. Jól működik a Brüsszel ellenes (jogos) hangulat felkarolása, a háborút lezárni akaró retorika. Ez egyben fogja tartani a megmaradt Fidesz tábort, de erősen kétlem, hogy ez a helyi voksolásokban is így maradna. Minden tiszteletem és kormánypártiságom ellenére azt mondom, hogy több helyen kap pofonokat majd a kormánypárt a helyi körzetekben mint azt most sokan gondolják.

Végül pár szót arról mit lehetne tenni. Nos 46 nappal a voksolás előtt sokat már nem. Két jó húzást látnék célravezetőnek:

1️⃣ -A Főpolgármesteri szék menthető. Ha a Fidesz behúzna egy visszalépést Vitézy Dávid javára, azzal sokat javíthatna a renomén. Egyrészt szakmai alapokra tudná helyezni a kampány retorikáját, másrészt egy Vitézyvel lényegesen kompromisszumképesebb Budapesti vezetőnk lenne itt a fővárosban. Lássuk be, Szentkirályi Alexandra mémes, támadó retorikája már kevés. Kevés, hogy még mindig azon lovagolunk, hogy Kari Gerinek nincs jogsija meg nem beszéli az angolt. Békeidőben belefér ez a megafon szagú duma, de a mai szituban karcsú. Biztos vagyok abban, hogy konstruktívabb együttműködés, és működőképesebb kapcsolat jönne létre ebben a felállásban. Én azt gondolom, hogy ezen a lépésen érdemes lenne elgondolkodni. Időben még bőven beleférne.

2️⃣ - A mostani voksolás az első megágyazás a 2026-os választásra. Itt nagyon meg kell(!!) tolni az EP helyeket, 40% környéki képviselői hely már bukó a Fidesznek. Legalább a felét el kell hozni. Ezt kellene most erősíteni és NEM összemosni a helyi kampányokkal. Pista bácsit rohadtul hidegen hagyja a "háborúpárti" duma, miközben helyben rohad az úthálózat, nincs korrekt játszótér és vérvételre vonatozni kell a "városba". A Magyar Péter ügyet pedig nyíltan és konkrétan le kell zárni. Kirakni végre Balog püspököt, mert mint írtam februárban, többet árt a védelme mint amennyit a csávó ér. És erősen kidomborítani Magyar hiátusait, rámutatni, hogy érdemi mondanivalója, víziója nincs. Ezzel erősíteni lehetne a hitelességen, nyomni lehetne lefelé MP táborát, és javítanánk az elbaltázott kommunikáción.

Ha ezt a két rövid és közép távú lépést behúzza a Fidesz, akkor a kövi két esztendőben konszolidálni lehet a recsegő-ropogó fedélzetet, és talán épségben megérkezhetünk a 2026-os választási kikötőbe. Ha nem, akkor nagy eséllyel megroppanhat a hajótest, és apránként eshetnek le a bárka alkatrészei. Márpedig hajó helyett két deszkán nagyon nehéz lesz kikötni......pláne nem hajóhadat felállítani!

Megjegyzések

Legutóbbi cikkeink

Ráindítás, gólhelyzet….. gól? - avagy kormánypárti huzavona Albertirsán

Messiás gyártás, messiás várás...... a balos recept!

VÁLASZTÁS 2024 - 2. rész - DK-MSZP-Párbeszéd lejtmenet?