VÁLASZTÁS 2024 - 2. rész - DK-MSZP-Párbeszéd lejtmenet?

 

VÁLASZTÁS 2024 - 2. rész 

DK-MSZP-Párbeszéd lejtmenet?


Szerző: Vekker úr      2024. május 15.         Facebook: ITT                 1. rész: ITT




  Választási cikksorozatunk, elemzésünk második részében az ellenzéki oldal korábbi zászlóshajóját, a DK-MSZP-Párbeszéd triumvirátus esélyeit, pillanatnyi helyzetét tekintjük át. Elöljáróban jeleznénk, hogy a cikk 2024. május 15.-i adatokra, a közvélemény kutató cégek addigi felméréseire hagyatkozik.


DK-MSZP-Párbeszéd kálváriája


  Ha visszaugranánk az időben, nem sokat, pár hónapot, akkor most azt kellene írnunk, hogy a DK vezette ellenzék és összefogás vezeti a baloldali tömböt. A realitás azonban megváltozott nagyjából február magasságában. Annak ellenére, hogy 2 hónapig azt hallhattuk a baloldali médiákból, propaganda oldalakon, hogy Magyar Péter a Fidesztől vesz el szavazatokat, nos beigazolódott, hogy ez közel sincs így. Bizony az ellenzéki pártok közül a DK/MSZP lett leginkább kárvallottja a TISZA előretörésének. Miért ők?


A kicsiktől már nem volt mit elvinni


  A fenti állítás valid, hiszen csak Dobrev vezette DK bírt olyan szavazótáborral, amelytől érdemben lehetett szavazókat elcsábítani. Az MSZP, de pláne a Párbeszéd már a mérhetetlen 1-2%-os kategóriában van, azaz a magszavazatok nagy része is eltűnt alóluk. Már március magasságában lehetett érzékelni, hogy Gyurcsányék nyilatkozatai hiába mutatnak ál-nyugodtságot, a párt mélyén jól látható volt a kapkodás. A felszínen, a közösségi médiában még próbálták tartani magukat, sugallni azt, hogy nincs itt semmi gond. Nos volt gond. És van is. 

  Jelenleg az a helyzet, hogy a DK maximum a törzs szavazóbázist tudja mozgósítani június 9,.én ami valljuk be biztosan nem lesz elég a meglévő EP mandátumok megtartásához, de az Önkormányzati eredmények és pozíciók megtartásához sem. Ha mindezt a voksolás eredményei is megerősítik, akkor a DK egy erős erodálódási spirálba kerülhet. Ez viszont erősen megnehezíti majd a 2026-os szereplésüket is, mely innentől nagyban függ Magyar Péter eredményétől.


Karácsony esélyei, Budapest elveszhet?


  Forduljunk a Budapesti kerületek, a közgyűlés és a főpolgármesteri esélyek latolgatása felé. Itt sincs rózsás helyzetben a DK által fémjelzett trió. A Párbeszéd tulajdonképpen Karácsony egyszemélyes szervezete, így őket most nem emelném ki. Az MSZP és a DK ma a legoptimistább forgatókönyv szerint is ~20-22% -ot érhet el a közgyűlés összetételében, ami harmatos kilátás. (TISZA 16%, Fidesz 21%, Vitézy 17%, Mi Hazánk 9-10%, ~9% egyéb párt, 7% billegő)  

A számokat értelmezve jól láthatjuk, hogy a DK számára olyan „skizofrén” koalíciós kényszer állhat elő amit a hátuk közepére sem kívánnak. A közgyűlési többség megszerzéséhez (51%) szükségük lesz további 30-31% megszerzésére, de ezt honnan szerezhetik meg. Nézzük a lehetőségeket:


9%-ot behúzhatnak a MOMENTUM és MKKP együttműködésből.

A Mi hazánk és a Fidesz alapvetően kilőve mint partner.

1 verzió - Magyar Péter féle TISZA párt frakciója. + némi billegő

2 verzió – Vitézy Dávid frakciója + némi billegő


  Tehát a választási matekot alapul véve Gyurcsányéknak el kell dönteniük hamarosan, hogy az eddig végletekig kritizált és támadott Magyar Péter vagy Vitézy Dávid felé kezdenek közeledni. Bár tegyük hozzá, hogy hasonló lesz/lehet a Fidesz helyzete is arányaiban, de az biztos, hogy a Kormánypárt könnyebben tud koalíciós ajánlást tenni Vitézy Dávidnak, de akár ügyek mentén a Mi Hazánknak is.

  Összességében elmondhatjuk, hogy fennállása óta az egyik legnagyobb kihívás és legnehezebb megmérettetés vár a DK/MSZP/Párbeszéd csapatára.

 

Főpolgármesteri esélyek? – Rezeg a léc……


  Azt gondolom, hogy a városvezetői poszt elérése sosem volt ilyen nehéz a DK támogatta Karácsony számára. Talán, ha önállóan indult volna, akkor jobb kilátásai lennének, mint a DK szárnyai alatt. Azzal, hogy összefogással indulnak, azt is vállalta, hogy a két fő kihívót (Vitézy, Szentkirályi) a kampány alatt ekézni fogja. Innentől kezdve Karácsony személye az egyik legnagyobb akadálya egy esetleges koalíció létrejöttének balról. És tudjuk, hogy a főpolgármester, a testület, a helyettesek és a teljes Közgyűlés felállásának előfeltétele a többség. Ha ez nincs meg, akkor Gergely akár győztesen lehet vesztese a választásoknak. (beáldozza GYF?)

  Jelenleg a fenti elméletet prognosztizáljuk Budapesten, de az országos eredményekben sem látjuk rózsásnak a DK jövőjét és esélyeit. Természetesen az összes „jóslatunk” nagyban függ a részvételi arányoktól, valamint a pártok és egyéni eredmények mértékétől. De abban biztosak vagyunk (egyelőre), hogy Magyar Péter színre lépése inkább okoz majd Fővárosi és országos ellenzékváltást és átrendeződést, mintsem, hogy érdemi mértékben megingatná a kormánypártok pozícióit.

  Terveink szerint cikksorozatunk 3. részében a kormánypártok, 4. részben a kis pártok esélyeit vesszük górcső alá.


Megjegyzések

Legutóbbi cikkeink

Ki adja el magát az ördögnek a hatalomért? - A budapesti 10 ezüstpénz…..

A TISZA politikai deviancia és nem az evidencia

Ne szépítsük, segget csináltunk a szánkból! - Ki kellene már lépni.....

Kedves Ferenc bácsi! - Háborúpárti az édesanyátok térde kalácsa

Tényleg baj van az oktatással, ha ennyire nem megy a matek - KariGeri marad?