VÁLASZTÁS 2024 - 3. rész - Pártok és jelöltek programjai, esélyeik

 


VÁLASZTÁS 2024

PÁRTOK ÉS JELÖLTEK PROGRAMJAI, ESÉLYEK


/ Vekker úr - 3. rész /


Szerző: Vekker úr           2024. május 21.            Facebook: ITT


A tisztánlátás kedvéért igyekeztünk összegyűjteni, hogy az utóbbi 1 hónapban milyen programokkal, kampányígéretekkel, üzenetekkel győzködnek minket az induló pártok és jelöltek. Valljuk be, a politikai kultúra kiütötte az üvegkupolát ;)

DK/MSZP/PÁRBESZÉD:

Nos, az ellenzék korábbi vezető ereje mára megfakult fényében igyekszik megmondani a tutit. Mind a facebook üzenetek, mind a Partizánban előadott monológok azt mutatják, hogy a Fletó által vezetett párt(szövetség?) semmit sem tanult a 14 buktáiból. Talán két olyan pont, vagy érvrendszer van, amely markánsan visszatér a "programjukban". Az első a zOrbánozás. Ez eddig sem jött be, s jól láthatóan most sem arat elsöprő sikert még a fanok között sem. A másik fő üzenet, most már konkrétan kimondva az Európai Egyesült Államok melletti végletes kiállás, ami érezhetően nem fogja meg a mai magyar társadalom többségét. Ez a lagymatag üzenet, az ellenzéki pártokkal való szüntelen viaskodás, és Magyar Péter színre lépése összességében a DK és szövetségesei esélyeit rombolja.
TIPPÜNK: max. 4 mandátum ( ~17%)





LMP:

Ungár Péter az utóbbi fél évben az ellenzék kibeszélőjének szerepében munkálkodik. Média szereplései, valamint az Európai Zöldektől való kiválás óta mondott beszédei kikacsintások a centrum irányába. Ha megfigyelitek egyre inkább üti a tőle jobbra és balra lévő erőket is. Legjobb húzásuk volt Vitézy indítása a főpolgármesteri székért. A párt konstruktivitását alátámasztja az is, hogy Vitézy az egyetlen jelölt aki szakmai programmal és nem pártos lejáratással folytatja a kampányát. Azt gondolom, hogy az irány jó de az időzítés megkésett. Az elmúlt 14 év LMP ténykedésére, a 2022-es választási összefogásban való részvétele megpecsételte a kispárt sorsát. Véleményem szerint az EP választáson való szereplés lehet az utolsó érdemi felvonás az LMP életében.
TIPPÜNK: 0 mandátum ( ~2 %)





MOMENTUM:

A magyar ellenzék hattyúdalának és kérész életű létének díszpéldánya a párt. A korábbi elnök, de a most regnáló Donáth Anna sem tudott érdemi fellendülést hozni a Momentum jövőjének érdekében. Donáth és a hozzá "ragadt" Cseh Katka Uniós aknamunkája, a pénzek visszatartására tett több éves erőfeszítése a társadalom jó részében kontraproduktívan sült el. Még az ellenzéki szavazók jó részében is visszás érzéseket vált ki az, hogy a nekünk járó összegeket sem kaptuk meg, s ezt a párt a kampányzászlójára tűzte. Az igazság az, hogy a Momentum lehetőségei 2022-ben beszűkültek, az összefogás és MZP szekértolása ráégett a pártra. Hiába próbál most Donáth kapálózni, és átgondolatlan lépéseket tenni, késő. Hiába szapulja most már Dobrevet és Gyurcsányt, hiába vált köpönyeget és áll le fotózkodni a TISZA párt standja előtt. A realitás az, hogy a vélt vagy valós szavazótáborát vesztett Momentum szintén az létéért kűzd június 9.-én. TIPPÜNK: 0 mandátum ( ~3 %)





JOBBIK:

Gyors és rövid bekezdésben letudjuk őket rendben? Vége. Na jó bővebben. A valaha szebb időket megélt, 22%-os Jobbik mára csak árnyéka önmagának. Vona lemondása és polgári oldalra való átevezése csődöt mondott. Jakab elnöksége pedig egy bohózatba vitte át a Jobbik tevékenységét. Függetlenül attól, hogy 1 vagy 2 százalékot hoznak a voksoláson, a pártnak reszeltek. És ebben elsősorban nem Magyar Péter felbukkanásának, hanem a pártvezetés köpönyegforgatásának és a magszavazók szembeköpésének van relevanciája. A Jobbik törzs-bázisa mindig is a radikális jobboldali emberekből állt, akiket jó ideje elszipkáz a Mi Hazánk. A TISZA párt csak bevégezte ezt a folyamatot, és ne feledjük, Gyurcsány is tett róla, hogy a Jakab féle szervezet menjen a lecsóba. TIPPÜNK: 0 mandátum ( ~1 %)





FIDESZ-KDNP:

Egyértelműen nyeri a voksolást, ebben nem lesz köztünk vita gyerekek. A kérdés az, hogy mennyit veszített a kormánypárt a februári botrányok és Magyar Péter miatt. Tudom, sokaknál nem divat a realitás jobb oldalon sem, de tény, hogy van a Fideszben is sok olyan szavazó aki bizonytalanná vált. Nem azt mondom hogy több százezer emberre tehető, de mégis létezik ez a réteg. És most vonatkoztassunk el a propaganda, a Megafon és a Facebook által arcunkba tolt hype-tól. A kormánypárt mindaddig el tudja adni stabilnak, vagy győzelemnek az eredményt, amíg 40% fölött tudja tartani a rá voksolók arányát. Ebben a tekintetben számára a magas részvétel most kevésbé előnyös, de még mindig jobb mint a libsiknek. A kampány üzenete (No migráns, No war stb) derék, de most a belpolitikában kevésbé jön át. Ki ne értene ezzel egyet jobbról? Mindenki. De az ezekkel való egyetértés még nem garantálja azt, hogy behúzzák az emberek a főpolgármestert, a képviselőket és a polgármestereket. Azt gondolom, hogy adott esetben meglepetés eredmény is születhet, így a tippünk is egy medián érték lesz.
TIPPÜNK: max. 11 mandátum ( ~42 %)





TISZA PÁRT:

Ha rövid akarok lenni akkor MZP part 2 szitu fog előállni, de itt is lehet meglepetés eredmény. A "játék" kedvéért mi egy felfelé kerekített tippet adunk, tehát a legjobb forgatókönyvvel számolunk. (nem az lesz) Nézzük. Magyar Péter mondanivalója egy kusza szövevény, elemző legyen a talpán aki ebből bármilyen következtetést le tud vonni. Petya felmondja a Fidesz főbb leckéjét, de közben szapulja is bizonyos pontokon a kormányt. És ugyanezt teszi balra is. Elutasítja Dobrev egyesült államok törekvését de közben kritizálja Orbán harcát Brüsszellel. Nem szállítana fegyvert de támogatná Ukrajnát. Küzd a korrupció ellen, de 10 évig csendben részese volt a NER felépítésében, kiszolgálásában. Atombomba hatású felvételeket ígér, de nem mutat be semmit. Vajon meddig lehet ezt így folytatni? Azt gondolom, hogy június 9 után nem nagyon. Egyetlen kivétel lehet ez alól az, ha a Tisza párt elsöprő és kimagasló eredményt érne el az ellenzéki oldalon. Az adhatna egyfajta megerősítést a híveinek ahhoz, hogy kitartsanak 2026-ig. Ha ez a meglepetés eredmény nem következik be, ha Magyar nem hozakodik elő a beígért bizonyítékokkal és adott esetben az ellenzék jobban szerepel mint várjuk, akkor a Tisza párt jövője kérész életűvé válhat. Mondjuk úgy, hasonló sebességgel omlik össze, mint amilyen hamar összehordta a Pesti szellő. Tippünk tehát a leghihetetlenebb forgatókönyvet mutatja.
TIPPÜNK: max. 4 mandátum ( ~19 %)





MI HAZÁNK:

Megkapta a maga pofonját ez a formáció is, de kevésbé érezte meg a Magyar Péter jelenséget mint a libsi oldal. Dúró Dóra nyilatkozataiban is látszik, hogy ha kifelé nem is mutatják, megy a háttérben a fejvakarás ezerrel. Az új pártok közül talán a legszélesebb szervezeti felépítéssel rendelkeznek vidéken, így a Tisza országjárása náluk különösen veszélyes. Ha ehhez hozzávesszük Magyar radikális kijelentéseit, azt látjuk, hogy ezzel képes megszólítani a Mi Hazánk táborát is. De még ezzel együtt is azt gondoljuk, hogy a párt egy derék eredményt tud hozni a választásokon. Ha az utolsó két hetet megtolják, adott esetben becsúszik egy jó nyílvános vita szereplés a köztévében, akkor lehet esély a mandátumszerzésre. A Mi Hazánk esetében is egy közép értéket tippelünk, bár igen nagy szórást is el tudunk képzelni. TIPPÜNK: 2 mandátum ( ~10 %)





Mint korábbi cikkünkben írtuk, ez a választás a rendszerváltás óta az egyik legnagyobb bizonytalansággal és a legtöbb meglepetéssel járhat. Soha nem volt egyszerre EP és Önkormányzati választás, soha nem volt ekkora fragmentálódás a pártok között. Ehhez tegyük hozzá, hogy a Budapesti közgyűlés összetételére vonatkozó jogszabály is változott.

FŐPOLGÁRMESTER VÁLASZTÁS:

A Főpolgármesteri jelölések és kampányolás Karácsony oldaláról most (sajnos) kényelmes is lehet. Miért? Mert a Fidesz és az LMP két olyan jelöltet indít párhuzamosan, akik egymástól húzzák el a szavazatokat. Egy összefogással simán kisöpörhető lenne a Karácsony és a DK-s banda a Városházáról. Ehhez képest mit látunk? Két teljesen különböző, de szimpatikus jelölt csatázik egymással. Szentkirályi indítása reális lépés, hiszen van városvezetési (humán vonal) tapasztalata, kormányzati támogatása. A negatívum, hogy egy elbaltázott kampányt folytat. Már kevés azt mantrázni hogy koszos a város, KariGeri nem tud angolul, és nincs jogosítványa. Ez lejárt lemez, maximum néhány like-ra elég. És ott van Vitézy, aki kerüli az adok-kapok csatát, nem kampányol lejáratással, karaktergyilkolással, teljes mértékben a szakmaiságra teszi a hangsúlyt. Ugyanakkor a korábbi BKK regnálása felvet kérdéseket (lásd Tarlós interjú). Két különböző kampányt és karaktert láthatunk akik jól kiegészítenék egymást együtt, de kioltják egymást külön. Ne legyen igazunk, és nem akarjuk a falra festeni az ördögöt, de a realitás nagy úr, a matek nem hazudik.
TIPPÜNK: 1. Karácsony (2. Szentkirályi, 3. Vitézy kis különbséggel)





FŐVÁROSI KÖZGYŰLÉS:

Ha eddig nem beszéltünk volna eleget a matekról akkor itt az ideje. Nos ha a mostani állapot és a tippjeink beigazolódnak, akkor egy négyosztatú közgyűlési frakció felállás lehetséges, amely elviszi a közgyűlés 75%-át. Kik ezek? Nézzük.

1- DK-MSZP-PÁRBESZÉD 22-23%
2- FIDESZ 20-22%
3- VITÉZY 16-17%
4- TISZA PÁRT 16-17%
5- MOMENTUM ÉS MKKP 5-5%
6- MI HAZÁNK 6-8%

És marad a levegőben 5-6% bizonytalan szavazó. Hogy is nézünk ki? Most jön a ki kivel igen, és ki kivel nem hajlandó együttműködni. A Fidesz csak Vitézyvel és/vagy a Mi Hazánk tud presztízsveszteség nélkül kooperálni. Az ellenzékkel és a Tiszával kizárt. A DK vezette baloldal számára ott van a Momentum és MKKP mint lehetőség aztán ennyi. A MI hazánkkal és a TISZA párttal nem fog leülni a korábbi adok-kapok miatt, illetve ezzel legalizálná Magyar Péter előéletét. Esetleg Vitézyt tudnák meggyőzni de ez nem lenne könnyű menet. Nézzük milyen kompromisszumos felállások lehetnek az 51%-os többség érdekében (közép értéken):

1: FIDESZ-VITÉZY-MI HAZÁNK: 44% (nincs meg)
2: DK-MKKP-MOMENTUM: 32% (nincs meg)
3: DK-MKKP-MOMENTUM-VITÉZY: 48% (nincs meg)

Akárhogy csűrjük, csavarjuk, a helyzet az, hogyha a Tisza pártot a hívei ilyen arányban bejuttatják listáról a közgyűlésbe, akkor a többség megszerzéséhez valamelyik oldalnak le kell ülnie vele tárgyalni. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ez nem lesz fáklyás menet egyik oldalról sem, hiszen az utóbbi hónapokban mind a Fidesz propagandája, mind Gyurcsányék komcsi médiahada a végletekig gyilkolta Magyar Péteréket. (jogosan!) Na ezek után hogyan lehet(ne) odamenni és azt mondani, hogy figyu működjünk már együtt a közgyűlésben oké? Ha ezt a Fidesz vagy a DK megteszi az hatalmas erkölcsi veszteséget jelent a saját szavazóik felé. De a matek miatt nézzük is milyen kimenetelek lehetnek:

1- FIDESZ-TISZA-VITÉZY: 52% (megvan)
2- DK-TISZA-MKKP-MOMENTUM: 48% (nincs meg)
3- DK-TISZA-MKKP-MOMENTUM-VITÉZY: 64 % (megvan)





Természetesen ez egyfajta választási matek, hiszen az eredmények, melyekből kiindultunk csak a saját kalkulációnk, a szavazópolgárok ettől nagyban eltérő végeredményt is alkothatnak. De fontos látni ezekből a számokból, hogy más dolog a kampány és más dolog lesz június 9 után működtetni a Fővárost. Ne feledjük, a tisztségek betöltéséhez, a Közgyűlés felállításához de még a Főpolgármester helyettesek megválasztásához is legalább 51% többség kell, minimum 1 szavazat a 33-ból.

Nem lesz egyszerű menet sem a Főváros , sem az EP, sem az Önkormányzati voksolás, nem meglepő tehát, hogy a választópolgárok és a társadalom a szokásosnál is feszültebben és nagyobb érdeklődéssel tekint június 9.-re.


Megjegyzések

Legutóbbi cikkeink

Ki adja el magát az ördögnek a hatalomért? - A budapesti 10 ezüstpénz…..

A TISZA politikai deviancia és nem az evidencia

Ne szépítsük, segget csináltunk a szánkból! - Ki kellene már lépni.....

Kedves Ferenc bácsi! - Háborúpárti az édesanyátok térde kalácsa

Tényleg baj van az oktatással, ha ennyire nem megy a matek - KariGeri marad?